OVERFLATEBEHANDLING

 

Omslaget er med på å selge boken. Effekter på omslaget er med på å skape den ønskete oppmerksomhet. Også på tradisjonelle forretningstrykksaker, årsrapporter og lignende, blir produktet mer spennende ved bruk av effekter som nevnt under.

 

 • Laminering (matt / blank)
 • UV-lak (matt/blank)
 • Offsetlakk/maskinlakk (blank/matt) Ikke så slitesterk som laminering 
 • Preg: Det kan preges begge veier, både opp av og ned i papiret.
  Blindpreg ser eksklusivt ut. Da preges bilde/teksten ned i omslaget.
 • Foliepreg kan utføres i gull, sølv eller farge. Dette gir et elegant resultat
 • Spottlakkering (spott mat/blank)
 • Reliefflakk, opphøyd preg (serigrafi, hvor lakken nesten får effekt av et preg. Kan inneholde glitter, farge, eller være gjennomsiktig eller selvlysende)
 • Bokblokkens kanter kan farges inn med forskjellige farger

HVILKEN ETTERBEHANDLING VIL DU GI PAPIRET

Her finner du informasjon om etterbehandling for trykte produkter. I den første delen presenterer vi: laminering, UV lakkering og silketrykk.

Blank laminering: dette er den ultimate finish som for å gi liv til farger og bilder. Flott for å fange publikums oppmerksomhet fra første stund.

Nedenfor kan du se et bilde, hvor du vil det samme bildet laminert med matt og blank laminering.

Matt laminering: Gir en behagelig følelse av dybde og kvalitet. Brukes ofte sammen med Spot UV for å skape et sterkere inntrykk. (NB: denne type laminering påvirker magenta farge spesielt).

Strukturert laminering: Teksturlaminering er en interessant teknikk. Bruk av tekstur ved etterbehandling forbedrer umiddelbart både utseende og følelsen av produktet. Dette er preget plast som gir utmerket holdbarhet og motstandsdyktighet mot riper, og samtidig en subtil dybde til trykket ditt. Den vanligste typen er lerretspreget.

Soft touch laminering: er en laminert overflate som skaper en høy kvalitet og føles mykt å ta på, nærmest som stoff eller hud.

UV lakk: UV-lakk er en god metode for å forbedre utseendet på et trykt ark. Etter påføring av UV-lakk kan du umiddelbart se forskjellen. Den underliggende fargen vil virke klarere, noe som skaper et godt førsteinntrykk. Enten det er hele overflaten eller kun et felt du vil framheve, vil UV-lakk fungere godt. Bruk av matt laminering og spot UV gir fin effekt.

UV spot varnish Silketrykk: En dekorativ prosess som trykker bildet gjennom en finvevet duk. Denne metoden er en prosess som brukes for å lage utskrifter på en rekke forskjellige materialer, for eksempel bokomslag. Du kan bruke silketrykk på ulike overflater med forskjellige teksturer, nyanser, filmbelagt eller metallisert. Sammenlignet med andre metoder, produserer silketrykk et tykt lag med trykkfarge, 10-500 my (ved gjentatt påføring), så vi kan få et effektfullt uttrykk.

HVILKET OVERTREKK ØNSKER DU PÅ HARDCOVERET?

Preging (emboss): Denne prosessen presser et bilde opp eller ned i papiret. Ofte er hensikten å trekke leserens øye til et bestemt punkt eller for å framheve dette.

Nedtrykt (deboss): Det skaper et nedsenket inntrykk og presser bildet ned i papiret. Denne teknikken brukes ofte som en subtil effekt for å trekke øyet til et bestemt bilde eller tekst.

Blindpreg: Preget får ingen farge, men avtrykket vil kunne sees i papiret.

Foliering er effektfullt. Det gi en raffinert og framhevet effekt. Foliering er en dekorativ finish som skaper en god opplevelse av produktet. De mest populære folietyper:

 • Metallic – Blank og og skinnende, ofte brukt for å fremheve
 • Matt metallic- Gir et matt /dust inntrykk
 • Folietrykk i farger kan velges i maneg valører
 • Holographic – For spesielle mønstereffekter
 • Glitter spotlakk. Det er en blank UV-lakk som inneholder metalliserte polyesterflak som fanger lyset og skaper en glitrende glan. Flott for eksempel til bruk på barnebøker.

 

Krympeplast er kanskje den beste og mest profesjonelle måten å levere et ferdig produkt på.
Du kan pakke en eller flere bøker i krympeplast.

HVORDAN LAGE EN SPESIELL BOK

Her er de mest populære materialene for hardcover- bøker:

GELTEX – er en familie av cellulose materialer spesielt utformet for å dekke mange typer bøker. Geltex er et materiale med en høy ytelse, som gir god motstand mot riper når det kommer i kontakt med andre overflater. Pga motstanden mot slitasje og evnen til ikke å motta fingeravtrykk er Geltex svært mye benyttet. Fioliering egner seg godt som effekt på denne kvaliteten.

Dette materialet er farget papirmassse, produsert med eller uten preget overflate i forskjellige gramvekter. Denne gramvekt av materialet er 115 g / m².

BALACRON – er et allsidig overtrekksmateriale, som fungerer godt til ulike behandlingsmetoder, både helautomatisk og manuelt. Balacron er et vinylbelagt papir, som gir gode resultater med foliering, blindpreg og silketrykk. Balacron er spesielt egnet for bøker, fotoalbum, menyer, dagbøker, ringpermer, luksus emballasje og så videre. Denne gramvekt er 210 g / m².

SAVANNA OFFSET – fra Balatex – er et tekstil covermateriale, i ulike kvaliteter som hver har sine egne spesielle egenskaper og bruksområder. På grunn av et lerretspreget utseende, gir Balatex at ekstra inntrykk når «miljøbevissthet» er den ønskede effekt, enten det dreier seg bøker, fotoalbum, menyer, dagbøker, permer, luksusemballasje m.m.

Med dette materialet, kan selv konvensjonelle trykkmetoder – og ikke bare UV-printing – resultere i et helt skarpt trykk, fordi blekket kan trenge gjennom materialet vil denne utskriften også være svært holdbar. Denne gramvekt av materialet er 190 g / m².

BRILLIANTA – er et tekstil overtrekksmateriale med en karakteristisk naturlig tøyfølelse. Det er et produkt som både er trygt for miljøet og er tilgjengelig i et bredt utvalg av flottee farger. Denne gramvekt er 162 g / m².

Dette produktet fungerer også godt som emballasje, enten det er innpakning for en en bok, en boks eller CD/multimedia-pakke. Brillianta er kjent for sin konsekvente kvalitet og verdi.

Funksjoner: Utmerket underlag for blindpreging, foliering, farget preg eller silketrykk;

Offsettrykk er mulig (testing anbefales);