INNBINDING

 

Vi kan velge mellom:
softcover, hardcover, ryggstift eller annen spesialinnbinding

Softcover

En softcoverbok lages ved å sette et omslag rundt alle sidene, og så limes bokblokken til ryggen. Bokblokken kan enten være limfrest elller sydd. Under innbindingsprosessen får omslaget 2 riller og det legges sidelim under for at omslaget skal sitt bedre.

Limfreste bøker: materien samles og kuttes av i ryggen før limet påføres og materien limes til omslaget.

Trådheftede bøker. Her sys alle sider sammen før bokblokken limes til omslaget. Dette gir en større holdbarhet enn limfreste bøker. Dessuten slår bøkene bedre opp når de åpnes.

Softcover kan også leveres med klaffer:

  • Uten klaffer – Her er materie og omslag like brede og høye
  • Med en klaff – Her er materie og omslag like brede på siden uten klaff, men omslaget er litt smalere enn bokblokken der klaffen kommer
  • Med to klaffer – Her er omslaget litt bredere enn bokblokken både foran og bak

Hardcover

Vi leverer alle former for hard-cover, med rund eller rett rygg. Hardcover gir mulighet for å leke med materialer og effekter. Det er kun fantasien og økonomien som setter begrensningene. Se også Overflatebehandling

Hardcover kan lages på mange forskjellige måter:

  • Trykt overtrekk = papir helbind
  • Overtrekket kan være av lerret, tekstil, skinn eller kunstoff. Men da må teksten preges eller folieres, da de færreste av disse materialene egner seg å trykke på
  • Helbind eller halvbind. Helbind har en sammenhengende overflate, mens i halvbind er ryggen av annet materiale enn resten av omslaget.
  • For- og ettersats er bindeleddet mellom bokblokken og omslaget. De limes til permen på den ene siden og til materien på den andre. De kan være nøytrale, trykte eller ensfargede.

Flexibind

Softcoverbok som ser ut som en hardcoverbok. Men permen er tynnere og mer fleksibel. De kan også lages med klaffer.

Flexibind representerer en hybrid mellom harde og mykt innbundne bøker, og oppleves som om de har en høyere kvalitet enn en tradisjonell paperback. De sydde bøkene er enten overtrukket med laminert papir eller plastliknende materialer. De er egnet for bøker som ikke skal være så tunge som hardcover eller for bruk i mer krevende omgivelser.

Ryggstift

Brukes mest på brosjyrer, magasiner og tidsskrifter. Max sidetall avhenger av tykkelse på papiret. Brukes ikke mye på over 80 sider

Spesialinnbinding

Wire-o eller spiral. Her har vi to typer. Kaminnbinding er en sammenhengende plastbelagt metalltråd som tres gjennom hele boken. Normal spiral er en rygg som klemmes på, enten i plast eller metall. Er sidetallet stort og boken tung er kaminnbinding å foretrekke. Dyrere, men mye solidere.

Openthread

Dette gir en spesiell effekt, der en kan se den sydde ryggen. Permene limes da hver for seg til for- og ettersats. Ved å velge forskjellige farge på tråden, kan effekten endres. Disse bøkene slår veldig bra opp, så de er velegnet til kataloger, notatbøker og manualer.

Bokblokk limt i softcover omslag

Her kan bokens innmat blokk-limes, slik at sidere kan tas ut en og en. Egner seg godt for malebøker og kalendre.

Faner

Utstansing av faner eller fingermerker gjør det lettere for brukeren å finne fram i boken.